ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Coprinus comatus

Άνδρος 24/03/2012
Αυτό που βλέπουμε πάνω από την γη και ονομάζουμε μανιτάρι στην πραγματικότητα είναι ο καρπός με τα σπόρια του (καρπόσωμα) του μύκητα, ο οποίος κάτω από το έδαφος αναπτύσσει πολύπλοκες δομές. 
Ο Κόπρινος ο κομιοφόρος (Coprinus comatus) είναι ένα μανιτάρι μιας μέρας. Το καρπόσωμα βγαίνει από την γη με την κυλινδρική μορφή που φαίνεται στην φωτογραφία, στη συνέχεια υψώνεται και ανοίγει σαν ομπρέλα, μαυρίζει στα κάτω μέρος με τα ελάσματα, αρχίζει να λιώνει και να υγροποιείται πολύ γρήγορα, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι μελάνι που στάζει .
Ο Κόπρινος ο κομιοφόρος καρποφορεί σχεδόν όλο τον χρόνο (εκτός από τον χειμώνα) σε λιβάδια, δάση, ξέφωτα και χωράφια και, ενίοτε, στο γρασίδι των πόλεων
Επιστημονική ονομασία: Coprinus comatus (O.F.Mull.) Pers. (1797)
Κοινές ονομασίες: κοπρίνος ο κομήτης, κοπρομανίτης, μαΐτης, καλαμάρι, γκαμηλάρι, κατουρλίτης.
Ετυμολογία:
Coprinus < κόπρινος < κόπρος ==> επειδή πολλά είδη του αναπτύσσονται συνήθως σε κοπριά.
comatus    < κόμη (περιποιημένα μαλλιά κεφαλής) < κομώ περιποιούμαι & κομμώ περιποιούμαι τα μαλλιά της κεφαλής (εξ ου και κομμωτής) ==> αναφορά στα λέπια που δίνουν στο καρπόσωμα την όψη κόμης = κομιοφόρος, τριχωτός (που φέρει κόμη).



Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Pholiota sp.

Πάρνηθα 11/10/2014

Η Φολιώτα [Pholiota sp., (Fr.) P.Kumm. 1871] καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, συνήθως ομαδικά, σε πρέμνα, κομμένους ή πεσμένους κορμούς, κλώνους κωνοφόρων.
Ετυμολογία:
Pholiota > φολίς (φολίδος) + ους (ωτός) ==> από την παρουσία κλιμακωτών φολίδων στο καρπόσωμα = Φολιώτα.